Το Μουσείο και Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση του ρόλου του.

Ο γλύπτης αναλαμβάνει την ξενάγηση των μαθητών τόσο στους δυο ορόφους του Μουσειακού χώρου με τα εκατό και πλέον μόνιμα γλυπτά της συλλογής, αλλά και στο Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής.

Έτσι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή σε μια παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονη μορφή τέχνης, μέσα στο φυσικό ορεινό τοπίο στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Η επίσκεψη στο Μουσείο και στο Εργαστήριο μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στις σημαντικές αρχαιότητες της Αξού.

image5_1

Συγκεκριμένα προσφέρει τη δυνατότητα για ένα μαγικό ταξίδι με πολλαπλές αναφορές:

  1. Αισθητικές και καλλιτεχνικές (μέσα από τα ολοκληρωμένα γλυπτά τέχνης αλλά και τη ζωντανή παρουσίαση της τέχνης της ξυλογλυπτικής στο Εργαστήριο, των εργαλείων, της μυρωδιάς και της υφής του ξύλου, των διαφορετικών ξύλων, τη προσέγγιση της φύσης, αλλά και την ομορφιά του χειροποίητου, την πορεία ενός καλλιτέχνη και ανθρώπου από την παιδική ηλικία των εννέα ετών έως την ενηλικίωση και η αποτύπωση της στην τέχνη, την αίσθηση του μύθου, της μυθοπλασίας και του ‘μεγάλου’, αλήθεια τι μπορεί να σημαίνει για ένα παιδί η μορφή ενός αετού έξι μέτρων; μήπως επεκτείνει τα όρια της λογικής, της φαντασία και της δυνατότητας ακόμη παραπέρα;).
  2. Παραδοσιακές (ασχολίες των κατοίκων στην Κρήτη και στην Ελλάδα σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται, ήθη και έθιμα).
  3. Λαογραφικές (για παράδειγμα το σημάδεμα, η ‘σαμιά’ των ζώων)
  4. Κοινωνιολογικές (δομή οικογένειας, θέση των δυο φύλλων).
  5. Ιστορικές (για παράδειγμα μέσα στους κορμούς των δέντρων που έπεσαν και συλλέχτηκαν από τα Μοναστήρια του Αρκαδίου και του Βωσάκου ανακαλύφθηκαν βόλια/βλήματα από τις επαναστάσεις των Ελλήνων εναντίων των Τούρκων) κ.ά.

Το μουσείο απευθύνεται και σε ομάδες στις οποίες προσφέρει, μετά από συνεννόηση, οργανωμένες ξεναγήσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ιδιαίτερα για τα σχολεία οι υπεύθυνοι πρέπει να κλείνουν ημερομηνία και ώρα για την επίσκεψή τους. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στον αριθμό 6937691387 ή στο e-mail: koutantossculptures@hotmail.com.

Η επίσκεψη στο Μουσείο και στο Εργαστήριο μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στις σημαντικές αρχαιότητες της Αξού και τους άλλους αξιόλογους χώρους στην ευρύτερη περιοχή όπως είναι το Σπήλαιο Σφεντόνι (2 χιλ. από το Μουσείο, δωρεάν για τα σχολεία), το Γεωφυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη κ.τ.λ.