Ο Αϊ Γιώργης του Δισκουρίου

Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο και σήμερα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δισκουρίου, δύο χιλιόμετρα από την Αξό στο δρόμο προς τα Λιβάδια. Οι αληθινές διαστάσεις της είναι πολύ μικρότερες από το ξυλόγλυπτο.

Όπως και πολλές άλλες εικόνες σε όλη την Ελλάδα είναι ‘περιλουσμένη’ από τα τάματα των προσκυνητών. Ο δωρητής αυτής της εικόνας ήταν ο Επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Καλλίνικος Νικολετάκης το έτος 1832.

Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι όταν ένα άτομο υποψιάζεται κάποιον άλλο ότι του έχει κλέψει κάτι ή του έχει κάνει κάποιο άλλο κακό, τότε τον καλεί να πάει να ορκιστεί επάνω στην εικόνα ότι είναι αθώος.

Εάν ορκιστεί, απαλλάσσεται αμέσως από κάθε υποψία, διαφορετικά είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή του. Κανένας δεν παίρνει ψεύτικό όρκο γιατί λένε ότι τότε στον ψευδο-ορκούμενο ή στην οικογένειά του θα συμβεί κάτι άσχημο.

Οι άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής αναφέρουν ότι κάποιος Τούρκος Πασάς ψευδο-ορκίστηκε και βγαίνοντας από τη μονή ‘χύθηκε’ το μάτι του, ενώ κάποιος βοσκός που είχε αφιερώσει ένα αρνί στον Άγιο δεν εκπλήρωνε το τάμα του, και την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του Αγίου Γεωργίου όλο το κοπάδι πήγε μόνο του μέσα στο μοναστήρι.

Οι περισσότερες ορκωμοσίες αφορούν τη ζωοκλοπή των αιγοπροβάτων μεταξύ βοσκών όταν υπάρχουν υποψίες.