Ο Γάμος

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αναδεικνύει στο πέρασμα των χρόνων, την αξία και τη σημασία του ιερού θεσμού του γάμου καταχωρώντας τον ως ένα από τα επτά ευλογημένα θεϊκά ‘θαύματα’.

Το μυστήριο του γάμου είναι γεμάτο από τελετουργικά και συμβολισμούς.

Κάθε βήμα του μυστηρίου γίνεται στο όνομα της Αγίας Τριάδας, κάθε πράξη έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Ας δούμε τους συμβολισμούς της τελετής του γάμου:

  1. Το τραπέζι συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Πάνω σε αυτή το Ιερό Ευαγγέλιο, δηλώνει ότι ο ίδιος ο Χριστός είναι παρών. Πάνω σε αυτό τα δακτυλίδια και τα στέφανα. Ο ιερέας τα παίρνει από τον ίδιο τον Χριστό και τα τοποθετεί στα δάχτυλα και τα κεφάλια των μελλονύμφων.
  2. Η τοποθέτηση των μελλονύμφων δίπλα – δίπλα συμβολίζει την ισοτιμία των δύο φύλων.
  3. Οι λαμπάδες είναι σύμβολα της χριστιανικής πίστης του ζευγαριού στο Θεό.
  4. Η παρουσία του κουμπάρου που εναλλάσσει τις βέρες και τα στέφανα 3 φορές για να υποδείξει την αποδοχή άνευ όρων του ενός από τον άλλο και το πνεύμα της αμοιβαίας πράξης.
  5. Η ένωση των χεριών των μελλονύμφων από τον ιερέα συμβολίζουν την ένδειξη ότι η ζωή τους ενώνεται από κείνη τη στιγμή από τον ίδιο τον Θεό που την ευλογεί και την εξαγιάζει.
  6. Τα στέφανα συμβολίζουν την αμοιβή της αρετής και της αγνότητας των μελλονύμφων. Το στρογγυλό τους σχήμα κρατάει την ύπαρξη του κακού μακριά από το ζευγάρι.
  7. Το κοινό ποτήριο. Πίνουν από το ίδιο ποτήριο το ευλογημένο κρασί, 3 φορές. Η διαδικασία αυτή συμβολίζει ότι από κείνη την στιγμή θα μοιράζονται όλες τις εμπειρίες της ζωής από κοινού, χαρές και λύπες.
  8. Ο χορός του Ησαΐα. Δεν είναι ακριβής η έκφραση. Το σωστό είναι ότι δεν χορεύουν τίποτε, αλλά περιφέρονται από τον ιερέα στο όνομα της Αγίας Τριάδας, τρεις φορές γύρω από την προσωρινή Αγία Τράπεζα, ο οποίος κρατάει το Ιερό Ευαγγέλιο, σύμβολο της παρουσίας του Χριστού. Κατά τη διάρκεια της περιστροφικής κίνησης, που συμβολίζει την αιωνιότητα και την πιστή ακολουθία του Χριστού, ψέλνονται τρία τροπάρια από τα οποία το ένα αρχίζει με τη φράση «Ησαΐα χόρευε…». Η αναφορά του Προφήτη Ησαΐα γίνεται γιατί ήταν ο κατεξοχήν προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης ο οποίος προείπε τη Σάρκωση του Χριστού από την Παναγία.
  9. Το ρύζι και τα ροδοπέταλα. Το ρύζι για να «ριζώσουν» όπως λέει και ο λαός και τα ροδοπέταλα για να είναι «ανθόσπαρτος» ο βίος τους.
  10. Τα κουφέτα. Το λευκό τους χρώμα συμβολίζει την αγνότητα. Το αυγοειδές σχήμα τους αντιπροσωπεύει την καινούρια ζωή που ξεκινάει με το γάμο, όπως μέσα από το αβγό γεννιέται μια νέα ζωή. Η σκληρότητα των κουφέτων υποδεικνύει την αντοχή και το σθένος του γάμου. Η γλυκόπικρη γεύση αντιπροσωπεύει τις χαρές και τις λύπες της ζωής, ενώ το γλυκό περίβλημα ζάχαρης είναι η ελπίδα ότι η ζωή θα τους φέρει περισσότερες χαρές παρά λύπες!
  11. Η μετακίνηση στεφανιών από τα κεφάλια των νεόνυμφων δηλώνει την εναπόθεση στα κεφάλια τους των ευχών του ιερέα. Ο ιερέας παίρνοντας το Ιερό Ευαγγέλιο, χωρίζει τα χέρια τους συμβολίζοντας σε όλους ότι εφόσον ο Θεός τους ένωσε, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τους χωρίσει.