Ο Άντρας

Ο Κώστας Δαφέρμος του Εμμανουήλ και της Μαρίας ή Μπαντελόκωστας, «ο άντρας», γεννήθηκε στην Αξό το 1928.

Ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας με 5 αγόρια και 4 κορίτσια. Δύσκολα χρόνια τότε να μεγαλώσεις τόσα παιδιά, αφού φαΐ δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα παιδιά να πηγαίνουν να δουλεύουν 6 μήνες ή ακόμα και έναν χρόνο ως βοσκοί και γεωργοί.

Έτσι και ο Κώστας δούλεψε από μικρός στα ξένα χέρια για να βοηθήσει να μεγαλώσουν τα πιο μικρά του αδέλφια. Και το κέρδος τότε ήταν σχεδόν μηδαμινό, αφού μπορούσε να δουλεύει έναν χρόνο στα πρόβατα κάποιου βοσκού και να πάρει 10-15 αρνιά ως αμοιβή και να επιστρέψει στο χωριό. Το καλό ήταν που έβρισκε ένα πιάτο φαγητό, που λένε, και έτρωγε, πράγμα δύσκολο για κείνη την εποχή.

Παντρεύτηκε την Αντιγόνη Πατελάρου και απέκτησαν 3 παιδιά, το Βασίλη, το Χαραλάμπη και την Μαρία. Από τότε έζησε όλα του τα χρόνια στην Αξό και το κύριο επάγγελμα του ήταν αγρότης. Πέθανε σε ηλικία 75 ετών το 2003.

Αυτό το έργο είναι φτιαγμένο από φωτογραφία που του είχα τραβήξει, λίγο καιρό πριν πεθάνει. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου του που έδιναν μια άγρια ομορφιά, με χαρακτηριστικό το μεγάλο μουστάκι.

Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι λένε πως καμιά φορά ο άντρας άμα είναι καλός και γερός φαίνεται από το μουστάκι του.

Έτσι ονόμασα το γλυπτό, «ο άντρας».