Το Χτένισμα

Η Μαρία Κουτάντου ή Κοκολομαρία του Νικολάου Δαφέρμου και της Πελαγίας Μαυράκης, γεννήθηκε στις 1 Μαρτίου 1909 στην Αξό.

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας με αλλά αδέλφια την Αλεξάνδρα, τον Βασίλη και τον Γιάννη. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κουτάντο ή Τσακαλοδημήτρη και απέκτησαν 8 παιδιά: την Ελένη, τον Γιάννη (ο πατέρας μου), το Μιχάλη, τη Χρυσούλα, τη Χαρίκλεια, τη Διαμάντα, το Δημοσθένη και τον Σταύρο.

Σε όλη της τη ζωή δούλευε σκληρά μέσα και έξω από το σπίτι.

Όμως έβρισκε ιδιαίτερη χαρά να βγαίνει στην φύση να δουλεύει, να βόσκει πρόβατα και να μαζεύει άγρια χόρτα σπαράγγια, αβρωνιές, ασκορδουλάκους, αγριόχορτα κ. α.

Στη ζωή της δοκιμάστηκε πολύ, έζησε μεγάλες χαρές και μεγάλες πίκρες. Μέχρι το τέλος της ζωής της μας βοηθούσε και πέθανε το 2002 σε ηλικία 93 χρονών.

Είχα τραβήξει μια αντίστοιχη φωτογραφία όταν ήμουν στην Β΄ Λυκείου και παρακολουθούσα μαθήματα ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Εκείνη την μέρα η γιαγιά μου είχε λουστεί και επειδή δεν μπορούσε να σηκώσει ψηλά τα χέρια της να χτενιστεί, είχε σκύψει το κεφάλι της. Μου άρεσε η σκηνή και την αποτύπωσα στην φωτογραφία και στο ξύλο αργότερα.